Sicilie Dag 11
Terug in de tijd.
Vandaag is het is het weer eens tijd voor een uitstapje.
(Een buurman besluit te gaan barbequen maar licht zijn buren niet in die spontaan de brandweer bellen )
Tano en ik rijden naar de heuvels in de buurt van Amerina en gaan kijken bij de romeinse resten van een herberg.
( Elders gaat het wel mis )
Een paar kilometer vanaf St. Michele de Ganzaria slaan we een weg in die zich door een dal slinger waar allemaal cactusvijgen plantages zijn.
De weg gaat om een grote berg heen die hier Monte Fromagio heet want de spits lijkt op een stuk italiaans kaas.
( Monte Fromagio )
Tano verteld dat het hier stikt van de historie en het hele gebied valt onder de Unesco.
Naast de Kaasberg staat een kleiner bergje met een kasteel er op dat in de tijd van de Noormannen is gebouwd.
( Noormannen burght )
Aan de voet van de berg van het kasteel liggen volgens Tano nog resten van een Grieks dorp.
Wij rijden door want het kasteel en omgeving is niet met een normale auto te bereiken maar alleen met een vierwiel aangedreven auto.
De romeinse herberg die we gaan bezoeken heet Philosophiana en ligt op de oude handels route van Taormina naar Agrigento en stamt uit ongeveer tweehonderd jaar voor Christus.
( Google Earth 37°19'07,88"N - 14°17'43,90"E )( Philosophiana )
Aangezien Siracuse het grootste gedeelte van de Romeinse tijd niet tot het imperium behoorde was een handelsroute over zee niet mogelijk.
Siracuse was de hoofdstad van Griekenland en verdedigde zich fel tegen de Romeinen met voor die tijd moderne apparatuur (de spiegels van Archimedes).
De Grieken hadden de gehele Valdi Noto in handen en bouwden op de scheidslijn een muur om de Romeinen buiten te houden net zoals de Romeinen een muur bouwde tusen Engeland en Schotland om de Schotten buiten te houden.
De Romeinen wisten dat als ze over de muur kwamen ze flinke klappen zouden krijgen.
Philosophiana was meer dan een herberg op de handels route en voorzag filosofen een plek om uit te rusten en te debatteren.
( Romeins riool )
Ook was het voorzien van een grote bibliotheek waar helaas niets meer van over is maar wat wel vermeld wordt in geschriften die in Rome zijn gevonden.
De resten van Philosophiana liggen er wat verlaten bij want aan de andere kant van het dal zijn de overkappingen te zien van Villa Casale bij Piazza Armerina wat een grote toeristische trekpleister is.
Ik speculeer met Tano over het feit dat een herberg op deze plek en het weelderige piazza aan de overkant moet duiden op meer bebouwing in deze streek en tano beaamd dat.
Na het bezichtigen van de layout van Philosophiana waar de contouren en diverse gebruiksfuncties van het gebouw duidelijk te herkennen zijn lopen we een veld in en Tano pakt willekeurig een scherf op.
Kijk, zegt hij, meer dan tweeduizend jaar oud met de vingerafdrukken van de maker er nog op en het ligt er hier letterlijk vol mee.
Als hier zo veel potresten en scherven liggen dan moet de handelspost hier veel groter zijn geweest dan alleen de herberg die nu opgegraven is.
Ik kijk over het veld en stel met een romeinse nederzetting voor met graan overslag en andere bedrijvigheid.
Er is nog meer wat duidt op bebouwing hier.
Tano neemt me mee over een zand weggetje en we komen aan bij de resten van een klein Byzantijns kerkje wat midden in het veld ligt.
( Google Earth 37°19'01,53"N - 14°17'29,06"E )( Layout Byzantijnse kerkje)
Dit kerkje stamt uit vijfhonderd na Christus en is dus zevenhonderd jaar jonger dan de Romeinse resten en niet interesant voor toeristen.
De Byzantijnse tijd was de tijd nadat Rome was gevallen door toedoen van het christendom en het Romeinse Imperium van de Orient nog bestond met als hoofdstad Sofia (Istanbul) wat van religie Grieks Orthodox was.
Zouden de laat Romeinse heersers hier een kerkje hebben neergezet als er verder geen dorp of stadje in de omgeving te bekennen was?
Dat is niet waarschijnlijk en zou ongebruikelijk zijn.
Om het kerkje liggen een aantal tombes die keurig gerangschikt liggen en open zijn.
Het valt me op dat ze klein van stuk zijn en ik zou er zeker niet in passen.
( Graf bij Byzantijnse kerk )
Het is heet en we houden het voor gezien daar en rijden dezelfde weg terug langs de kaasberg om in St.Michele wat te gaan eten bij een neef van Tano die daar een restaurant runt en hoe toepasselijk Michele heet.
Michele is een amikale man die duidelijk van eten houdt gezien zijn postuur.
Wij vertellen over onze middag bij Philosophiana en zijn ogen gaan schitteren.
De Noormannen burght waar wij langs gereden zijn verbergt een geheim dat niemand weet.
De nederzetting onderaan de burght is nog ouder dan de griekse tijd en er liggen volgens hem honderden tombes vlak onder het maaiveld.
Hij verteld dat als je met een stok rondloopt je kan horen dat de grond hol is en er een graf moet zijn.
Er is hier weinig archeologisch onderzoek gedaan want dit is een schat voor toekomstige generaties.
Tano en ik hangen aan zijn lippen en we besluiten er een deze dagen een kijkje te gaan nemen met hem.
Michele verrast ons met zijn heerlijke eten en halverwege de avond maak ik kennis met de vrouw van de wethouder die ik de eerste dag ontmoet heb op Monte Scala bij de brandweer mannen.
Zij is een oude jeugdvriendin van Tano en een nicht van hem.
Ze zijn altijd dol op elkaar geweest maar van een relatie was geen sprake want zij is familie en met je familie trouw je niet.
Pas laat op de avond nemen we afscheid van Michele en rijden terug naar Caltagirone en eten daar nog een ijsje.
( Hmmm...!)