Sunday, July 20, 2008

Panama

Going to the Max

Het wordt weer eens tijd om wat te bloggen en wat voor week is het geweest.
Na een lange vlucht ben ik in Panama City aangekomen waar Thomas mij opgehaald heeft en we een Hostal in de oude stad van Panama City hebben geboekt.

Panama-1127

Het hostal wat heel toepasselijk Casco Viego heet ligt in het gedeelte van de stad met dezelfde naam.
Het is vanaf 1673 gedeeltelijk door de Fransen gebouwd in de tijd dat zij nog met het graven van het kanaal bezig waren niet wetende dat ze die graaf pogingen op moesten geven waarna de Amerikanen het verder af maakten.
In 1997 is het hele gedeelte van de stad op de UNESCO wereld erfgoed lijst geplaatst en sindsdien wordt het langzaam in zijn oude glorie hersteld.
Het is het sfeervolste gedeelte van de stad wat verder uit lelijke hoogbouw en rommelige laagbouw bestaat.
Casco Viego heeft een hoop oude gebouwen die nagenoeg op instorten staan die geduldig wachten op geld om gerestaureerd te worden.

Old Hotel Casco Viego with Ficus growing from chimney

Het is vooral een plek waar backpackers in de oude hostals wat uit rusten al komen er wel steeds meer duurdere (gerestaureerde) hotels die meer comfort leveren.
Helaas zijn er straten waar je 's avonds niet met je foto camera alleen op straat moet gaan lopen wat dat is te gevaarlijk.
Er is wel veel (toeristen) politie aanwezig wat een geruststellende gedachte is.

Thunder Clouds from Plaza de Francia

Na twee daagjes hier rondgelopen te hebben zijn we met de auto op weg gegaan naar Bocas Del Toro waar Thomas woont.
We zijn uiteraard nog een stop gaan doen bij een van de sluizen van het Panama kanaal om te kijken hoe de schepen geschut worden alleen leek het er op dat dat vandaag niet gebeurde...

Miraflores Locks

Miraflores Locks

Vanuit de sluizen zijn we via de Inter American Highway naar El Valle De Anton gereden waar een vriend van Thomas woont die vroeger een Hostal runde in Casco Viejo.
Sinds de dakrand van het Hostal instortte en daarbij drie mensen doodde is het gesloten en heeft Juan zijn intrek genomen in een oud Hostal in El Valle om daar op nieuw te beginnen.
Hij heeft daar tien kamer die wel wat opgeknapt moeten worden maar verder wel verhuurbaar zijn.
Wij blijven hier twee nachtjes slapen en proberen de tweede dag wat van de vulkaan te gaan zien.
Helaas regent het de gehele dag en door de laaghangende bewolking is het niet zo spectaculair als we hoopte.

Crater Edge El Valle

Wel heeft de grote tuin van Juan een verscheidenheid aan planten en dieren en het is een paradijsje waar hij zelf ook erg van geniet.

Squirrle

Bees on Flower

Butterfly (Moth?) in Disguise at Juan's garden

De volgende dag reizen we door naar het stadje David wat vlak bij de bergen ligt die wij over moeten om aan de andere (Caribische)kant van Panama te komen.
Omdat we nogal laat vertrekken en Thomas 's nachts niet door de bergen wil rijden overnachten we in David waar het alweer 's avonds vreselijk gaat regenen...

Ficus Parque Cervantes in the rain

We vertrekken vroeg uit David om via een "kleine" omweg de bergen in te gaan en de oversteek te maken naar de andere kust.
Ik heb een leuke route gevonden in de National Geographic Traveler gids en we gaan via
Caldera door de bergen langs Lago Fortuna naar Chiriqui Grande.
De kleine omweg blijkt de laatste tien kilometer te bestaan uit een gravel weg vol met pot holes wat ons aanzienlijk meer tijd kost om te overbruggen dan we gedacht hadden.
Het is meer dan de moeite waard en gelukkig regent het maar af en toe kort.
Pas bij Lago Fortuna begint het echt goed te hosen maar dan zitten we alweer op de hoofd weg die door verzakkingen ook niet geheel ongevaarlijk is.

River Caldera

River

Mountain View underneath Clouds

Lago Fortuna

Workers returning from the fields

Via Punta Robale rijden we in een keer door naar Almirante waar we de auto achterlaten en met een klein veer bootje naar Bocas del Toro varen.
Omdat de grote veerboot maar twee keer per dag vaart laten we de auto achter bij de lokale brandweer die hem voor ons op de ferry zet de volgende ochtend.

Punta Robalo

Op Bocas del Toro gaan we snel naar Casa Max om wat te gaan eten en bij te kletsen met de (nederlandse) locals.

Neon Sign Casa Max  Bocas del Toro