Thursday, July 6, 2006

Maleisie dag 6

Dag 6.

Slechter geslapen dan gisteren en niet echt uitgeslapen naar de duikschool gegaan.
De ochtend duik was net om de hoek van het eiland en met de boot zijn we er gedropt.
We zijn naar 20 meter gedoken en zijn vanuit daar om de rand van het eiland gegaan.
Op de zandbodem zaten vissen die voor een gat zitten en zich er in verschuilen zodra er gevaar dreigt.
In het gat zit een garnaal die het gat voor ze graaft.
Omdat de garnaal blind is helpt de vis hem door bij gevaar te waarschuwen en gezamenlijk schuilen ze in het holletje.
Omdat de vis niet kan graven helpen ze elkaar op deze manier.
Het zicht onderwater was redelijk (8mtr) en tussen de gigantische met koraal overgroeide keien barst het van de vissen.
Een jonge Napoleon baars van 80 centimeter komt sloompjes voorbij en keur ons geen blik waardig.
Omdat deze baarzen zeer groot worden (tot 1,5 meter) en redelijk boven aan de voedselketen staan worden ze door mensen helaas veel gejaagd voor hun vlees (vis in dit geval).
De tweede duik vandaag is naar een vietnamees wrak wat in 1976 gezonken is gedurende de bootvluchtelingen exodus.


( Briefing wrak duik )

We zijn via een boei lijn naar 24 meter gedoken waar het zicht erg slecht was (3mtr).
Door de stroming en het slechte zicht wil je je duik buddy niet kwijtraken en daardoor zaten we dicht op een kluitje in het water waardoor kleine botsingen onvermijdelijk zijn en dat maakt het duiken er niet leuker op.
Het schip zelf was in dertig jaar volledig overgroeit met koraal en schelpen maar door de diepte en het slechte zicht was er weinig van de kleuren te zien.
Ik dook wee samen met Jon (golden boy) net als vanochtend en hij heeft de neiging om steeds tegen andere duikers aan te zwemmen gewoon omdat hij niet goed oplet waar ze zich bevinden.
Afijn, door deze condities was ik snel door mijn lucht heen en moesten we na een half uur al weer naar boven voor een decompressie stop.
In de middag wat gechilled en op foto safari geweest maar vreemd genoeg lieten de dieren zich niet zien terwijl de apen de hele dag in het resort hebben rondgehangen.


( Dikke slak op stam bananen boom +/- 4cm )

Gisteren zat ik nog wat te relaxen in een hangmat voor mijn hut en zag twee vleermuizen op een dode tak van de boom vlak bij me neer..uh..ploffen? om zich daar eens lekker te gaan zitten schoon likken...fascinerend.
vanavond weer bij B' First gegeten en een lang gesprek gehad met Raphael die vanmiddag mee dook voor zijn Advanced Specialy "Wreckdiving".


( Zoontje van Asman (B'First)'speelt' met de kat )

Hij werkt in Atjeh met zijn vrouw voor het rode kruis om de Tsunami slachtoffers te helpen en is van huis uit architect.
Hij heeft een Venezolaans en een Libanees paspoort wat hij eigenlijk nooit gebruikt.
Hij is een erg toffe gast die een schat aan verhalen kan vertellen.
Hij heeft me op de hoogte gebracht van de situatie in Atjeh, het vredesbestand, de wederopbouw, de Sharia wetgeving (die hier in Maleisië wel geldt),enzovoorts.
Volgens hem is Indonesië geen "moslim" land maar gewoon een land waar de overgrote meerderheid van de bevolking moslim is.
De regering wil geen Sharia wetgeving maar de fanatieke stromingen binnen het land krijgen steeds meer aanhangers en groeperen zich buiten de staat om en leggen de bevolking dingen op die ze eigenlijk niet willen.
Ik heb hier tijdens mijn treinreis door Maleisië trouwens net zoveel vrouwen zonder hoofddoek als met gezien dus valt het wel mee ?!?
Volgens mij is het hier zo dat als je moslim bent dan moet je je houden aan de Sharia maar als niet moslim hoeft dat niet.