Tuesday, July 4, 2006

Maleisie dag 4

Dag 4.
Ben tot mijn eigen verbazing al vroeg wakker en na een frisse douche en een smurrie eitje als ontbijt ga ik de straat op om te pinnen aan de overkant en om Kretek sigaretten te kopen.


( Straatbeeld Kota Bahru )

Nergens wordt Kretek verkocht maar ik vind wel een vijf sterren Padi duik winkel om de hoek die is verbonden aan een resort met duikschool op Perhentian Islands.
Het duiken is relatief goedkoop en ik sta versteld dat alle cursussen ook zo goedkoop zijn.
Ter vergelijking;In Dahab (Egypte) kost een fundive 25 euro terwijl hier een fundive 95 malei ringhitt (=21nogwat euro) kost inclusief full dive gear en tank met lucht.
Als je meer duiken maakt gaat de prijs ook nog eens naar beneden.
Ik besluit naar dit resort te gaan op Perhentian "Big" Island en vertel het later enthousiast tegen Chris.
Chris heeft al vooruit geboekt bij een ander resort maar wel op het "Big" eiland.
Omdat hij zijn creditcard nummer moest doorgeven durft hij niet af te bellen en hun plan is dan ook om eerst te gaan kijken en daarna te beslissen of ze de kamer nemen of ergens anders heen gaan.
De taxi is keurig een uur te vroeg en we rijden op de afgesproken tijd in een uurtje naar Kuala Besut waar de haven is met de ferry speedboten.
De taxi chauffeur weet ons nog wat extra geld af te troggelen door de prijs van 36 naar 45 ringhitt op te schroeven en mokkend gaan we akkoord.
We besluiten om de snelle speedboot te nemen want die doet er een half uurtje over terwijl de "gewone" er anderhalf uur over doet.


( Chris en Tiffany in haven Kuala Besut )

Snel knallen we over de golven richting eilanden en stopt de chauffeur ?!?,bootsman bij een baaitje op het kleinste eiland en gebaart mij dat dit Coral Bay is en mijn eindstop.
Ik weet zeker dat mijn resort op "Big Island" ligt en trek de folder uit mijn tas om te kijken wat nou precies de naam was.Mijn resort heet Flora bay en ik heb het waarschijnlijk tegen hem uitgesproken als Floral Bay dus daar ligt het misverstand.
Met een sacherijnig gezicht start hij de motoren weer en in volle vaart (vol gas!) sturen we aan op het grote eiland.
Later hoor ik dat de speedboot bestuurders een commissie krijgen voor ritjes naar het kleine eiland maar niet voor het grote.
Ik neem afscheid van Chris en Tiffany en het andere stel uit de trein waar ik tot dan toe nog geen kennis heb gemaakt en stap over in een klein bootje wat mij over het rif brengt.
We maken nog snel een afspraak om donderdag wat te gaan drinken in de bar van Flora Bay.
De kamers (chaletjes) op het resort kosten 70ringhit voor een plafond ventilator of 100 voor een airco.
Ik besluit een chalet bij het strand te kiezen en inspecteer de kamer.
Het chalet is basic en de douche is redelijk schoon en voorzien van een (koud water) douche.


( Het chalet op Flora Bay )

Ik vraag of ze nog wat aan de prijs willen doen want ik blijf een week en het meisje zegt dat ze dat met de manager op zal nemen en ik hoor daar verder niets meer van.
Ha! Ik zie dat ze hier wel Kretek sigaretten verkopen.
Bij de duikschool schrijf ik me in voor een Peak Performance Boyancy cursus om mee te beginnen en koop een goed duikmasker met snorkel voor een belachelijk lage prijs.
Het meisje (JuJu) vraagt me wat voor sterkte bril ik draag en wijst mij er op dat ze voor dit masker nog gecorrigeerde glazen heeft die iets onder mijn sterkte ligt.
Ze kosten 30 euro per stuk en mijn mond valt al weer open van verbazing.
Ik zeg tegen Juju dat ik eerst het masker wil uittesten en daarna alsnog kan besluiten om er gecorrigeerde glazen in te laten zetten.
Ik heb tenslotte 15 paar wegwerp contactlenzen bij me en vind het zonde om ze niet te gebruiken.


( Padi duikschool Flora Bay )

's Middags heb ik het rif voor het resort geïnspecteerd met mijn nieuwe duikmasker en een rif baars van 30cm gezien en veel anemoon visjes (nemo's) die naar je toe komen zwemmen als je je vingers uitsteekt naar ze.
Of ze dit doen uit nieuwsgierigheid of om hun territorium te verdedigen weet ik niet.
Verder is het rif behoorlijk beschadigd en dood.
Volgens een local komt dat door de monsoon stormen die het rif overhoop halen.
's Avonds na het eten nog een biertje wezen drinken bij "Rickdive" want in het resort verkopen ze dat niet.
De "barman" (hij vult ook flessen met lucht en verzorgt de duik uitrustingen) verteld mij dat er gisteren een inspectie is geweest van de douane op het kleine eiland en ze verwachten er hier ook een dus mocht iemand mij vragen waar ik dat biertje vandaan heb dan heb ik dat van het vaste land meegenomen.
Ze hebben geen vergunning voor bier hier en zijn als de dood om gesnapt te worden.
Na dit biertje nog wat zitten schrijven alvorens naar bed te gaan.